• Reclame Code Commissie: claim zoetstof Douwe Egberts misleidend

   (02-08-2012)

  Op basis van een klacht van Merisant heeft de Reclame Code Commissie geoordeeld dat de tafelzoetstof Natrena Stevia van Douwe Egberts met de zin "Het zoetje uit de natuur op basis van de Stevia plant en sucralose" misleidend is voor consumenten. Natrena Stevia bestaat namelijk niet alleen uit natuurlijke stoffen (Stevia extracten) maar ook uit kunstmatige zoetstoffen (sucralose).

  Merisant, een wereldwijde marktleider in tafelzoetstoffen, vindt de bewoordingen "Het zoetje uit de natuur" misleidend en besloot een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie. Onderzoek onder 300 Nederlandse consumenten bevestigde Merisant's bezorgdheid. Het toont aan dat 70 procent van de consumenten aan wie de voorkant van de Natrena Stevia verpakking is getoond, in de veronderstelling waren dat de Natrena tafelzoetstof slechts bestaat uit natuurlijke zoetstoffen.
  De Reclame Code Commissie is van oordeel dat de gemiddelde consument niet op de hoogte is dat sucralose een kunstmatige zoetstof is. Volgens de Commissie suggereert de verpakking van  de Natrena Stevia tafelzoetstof dat de zoetstof bestaat uit uitsluitend natuurlijke substanties en dus is het ''misleidend en daarmee oneerlijk''.
  Merisant is tevreden met het oordeel en de aanbeveling van de Reclame Code Commissie aan Douwe Egberts om de claims op de verpakking van de Natrena Stevia tafelzoetstof aan te passen. Deze beslissing is een stap in de goede richting om consumenten te helpen een goed geïnformeerde en weloverwogen keuze te kunnen maken.
   

Ga terug naar het overzicht