Tony Chocolony stopt blockchain experiment

31 July 2018

Tony Chocolony stopt blockchain experiment

Bijna twee jaar geleden startte Tony’s Chocolonely samen met IT-partner Chainpoint de ‘Beantracker’, een systeem om de chocoladeketen transparanter te maken.
Met de Beantracker is het niet alleen mogelijk om de cacaobonen van West-Afrika naar Europa te volgen, maar ook de informatie- en geldstromen in de waardeketen.
Coöperaties, lokale en internationale handelaren en fabrieken kunnen deze informatie uploaden en delen met alle ketenpartners.
Om de transparantie in haar waardeketen nog verder te verbeteren besloot Tony’s samen met it-bedrijf Accenture,partnercoöperatie Socoopacdi en lokale handelaar Ocean in Ivoorkust de mogelijkheden van blockchain te onderzoeken.
De Nederlandse chocoladefabrikant vindt vooral de mogelijkheid om real-time te kunnen zien waar een product zich bevindt een interessante optie.

Transacties keten
De samenwerkingspartners ontwikkelden een systeem met onder andere een webapplicatie om data in te voeren. Na een uitgebreide training registreerde het team alle transacties zowel in de blockchain als in de Beantracker.
Fysieke waardeketen
De grootste uitdaging was om de data van het veld naar de digitale wereld te krijgen. Een fysieke waardeketen met zakken cacao bleek heel iets anders dan volledig virtuele data, ervoer Tony’s Chocolonely.
Het experiment verliep niet tot volle tevredenheid. Een aantal transacties werden bijvoorbeeld gemist. “We konden niet achterhalen hoe dat kwam. Ook hebben we te weinig rekening gehouden met het leerproces van de gebruikers. Een training betekent niet dat je meteen op volle snelheid kunt werken”, aldus Tony’s Chocolonely.
Ook bleek Tony’s sommige ontwikkelde blockchainfuncties helemaal niet helemaal nodig te hebben.
Het Amsterdamse bedrijf besloot “blockchain even voor gezien te houden.” Bovendien heeft het met de Beantracker al een robuust, functioneel en operationeel platform voor traceerbaarheid dat ongeveer hetzelfde werkt als blockchain.
Dat Tony’s voorlopig niet aan de slag gaat, betekent niet dat het bedrijf de potentie van blockchain niet erkent. Samen met IT-partner blijft het de ontwikkelingen volgen.
Zo integreert ChainPoint blockchain in zijn eigen platform om hier maximaal voordeel uit te kunnen halen voor zijn bestaande en nieuwe technologieën.
Tony’s Chocolonely: “Als er geschikte toepassingen ontstaan voor Tony’s, gaan wij opnieuw blockchain testen en mogelijk implementeren.”